Περιτομή

Η περιτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση του δέρματος που καλύπτει την άκρη του πέους.  Είναι αρκετά κοινή στα νεογέννητα αγόρια σε ορισμένα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων  των Ηνωμένων Πολιτειών, καθιστώντας την την πιο συνηθισμένη χειρουργική διαδικασία στα νεογέννητα αγόρια παγκοσμίως.

  • Για κάποιες οικογένειες η περιτομή είναι ένα θρησκευτικό τελετουργικό. 
  • Η περιτομή μπορεί επίσης να είναι ένα θέμα οικογενειακής παράδοσης, προσωπική υγιεινή ή προληπτική υγειονομική περίθαλψη.
  • Για άλλους όμως η περιτομή φαίνεται περιττή, ή παραμόρφωση.

Φίμωση & Περιτομή

φίμωση και περιτομή

Μερικές φορές υπάρχει ιατρική ανάγκη για περιτομή, όπως όταν η περιοχή αυτή είναι πάρα πολύ σφιχτή για να ανασυρθεί πάνω από τη βάλανο. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται φίμωση. Σε άλλες περιπτώσεις, ιδίως σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής, περιτομή συνιστάται για μεγαλύτερα αγόρια ή άντρες για να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Μετά την περιτομή δεν είναι γενικά δυνατό να δημιουργήσετε εκ νέου την εμφάνιση ενός πέους χωρίς περιτομή.

Τα πλεονεκτήματα της περιτομής

Η περιτομή μπορεί να έχει διάφορα οφέλη υγείας:

  • Υγιεινής. Είναι πιο εύκολο να πλύνετε το πέος.
  • Μειωμένο κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.Ο συνολικός κίνδυνος λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος στους άνδρες είναι χαμηλός, αλλά αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να είναι πιο συχνές σε άνδρες χωρίς περιτομή.
  • Πρόληψη προβλημάτων του πέους. Περιστασιακά, η ακροποσθία, σε πέος με φίμωση μπορεί να είναι δύσκολο ή αδύνατο να επανέλθει στη θέση της μετά από στύση. (παραφίμωση). Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φλεγμονή της ακροποσθίας ή της κεφαλής του πέους.
  • Μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του πέους. Αν και ο καρκίνος του πέους είναι σπάνιος, είναι λιγότερο συχνός σε άντρες με περιτομή. Επιπλέον, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι λιγότερο συχνός στις γυναίκες που έχουν ερωτικούς συντρόφους με περιτομή.
  • Μειωμένο κίνδυνο των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές εξακολουθούν να είναι απαραίτητες, αλλά έχει παρατηρηθεί χαμηλότερος  κίνδυνος  μετάδοσης ορισμένων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένου του HIV, τον ιό που προκαλεί το AIDS.

Περιτομή & σεξ

Η περιτομή δεν επηρεάζει τη γονιμότητα, ούτε υποβαθμίζει τη σεξουαλική ευχαρίστηση για τους άνδρες ή τους συντρόφους τους.

Φωτογραφίες μετά την περιτομή πέους

blur-Circumcision