O Μάϊος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, που είναι ο 4ος σε συχνότητα καρκίνος στον άνδρα και ο 8ος στη γυναίκα.
Κάθε χρόνο σ’ όλο τον κόσμο διαγιγνώσκονται 250.000 νέες περιπτώσεις, ενώ η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 70-75 έτη. Είναι πιο συχνός στους άνδρες και η σχέση ανδρών/ γυναικών είναι 3:1, αν και τα τελευταία χρόνια η σχέση αυτή τείνει να μειωθεί και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο αριθμός των γυναικών που καπνίζει αυξήθηκε κατακόρυφα.
ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΙΤΙΑ
Ο πρώτος παράγοντας που σήμερα θεωρείται ως κύρια αιτία είναι το κάπνισμα. Από τις υπάρχουσες μελέτες φαίνεται πως οι καπνιστές έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο της κύστης από τους μη καπνιστές.
Ο δεύτερος παράγοντας είναι η έκθεση για μεγάλο χρονικό διάστημα σε χημικές ουσίες στον χώρο εργασίας. Εργαζόμενοι σε χώρους επεξεργασίας δέρματος, με βιομηχανικά ελαστικά, βαφές και οδηγοί φορτηγών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Καρκινογόνες ουσίες όπως ανιλίνη και αρωματική αμίνη έχουν ανιχνευτεί στα ούρα των εργαζόμενων σε χημικές βιομηχανίες. Άλλοι παράγοντες όπως η χρόνια λήψη αναλγητικών, η ακτινοθεραπεία της πυέλου, οι χρόνιες φλεγμονές έχουν επίσης ενοχοποιηθεί.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Κατά τα πρώτα στάδια της νόσου συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα. Το πρώτο προειδοποιητικό σημάδι είναι η αιματουρία, η παρουσία δηλαδή αίματος στα ούρα με αποτέλεσμα να έχουν κόκκινο χρώμα. Συχνά το αίμα στα ούρα μπορεί να μην είναι ορατό με γυμνό μάτι αλλά μόνο κάτω από το μικροσκόπιο. Άλλα πιο σπάνια συμπτώματα περιλαμβάνουν την επώδυνη ούρηση, τη συχνή ούρηση ή τη συχνή ανάγκη για ούρηση, την αργή ή διακεκομμένη ροή των ούρων και τον πυελικό πόνο.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι ενδεικτικά άλλων ιατρικών προβλημάτων, όπως είναι οι ουρολοιμώξεις, η ουρολιθίαση ή τα προβλήματα του προστάτη. Είναι πολύ σημαντικό το άτομο να υποβληθεί σε μια ολοκληρωμένη ιατρική εξέταση ώστε να προσδιοριστεί η αιτία.

ΠΡΟΛΗΨΗ
Για τη μείωση του κίνδυνου εμφάνισης καρκίνου στην ουροδόχο κύστη σημαντικά είναι τα παρακάτω προληπτικά μέτρα:

• Η διακοπή του καπνίσματος. Ίσως το πιο σημαντικό βήμα που μπορεί να κάνει κανείς για να προλάβει τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Οι χημικές ουσίες του καπνού απορροφώνται από το αίμα, περνούν στα νεφρά και συγκεντρώνονται στα ούρα. Τα χημικά αυτά μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστης και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

• Η αποφυγή της έκθεσης σε χημικές ουσίες. Ιδιαίτερα εάν το άτομο εργάζεται σε περιβάλλον με επικίνδυνα χημικά είναι απαραίτητο να λαμβάνει διαρκώς όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Τέλος, σημαντική είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που θα προάγει τη γενική υγεία, καθώς και ο τακτικός προληπτικός έλεγχος.

Dimitrios Borousas

Author Dimitrios Borousas

More posts by Dimitrios Borousas